- Gegevens
- Categorie: Uncategorised
- admin By
- Hits: 1585
Wettelijke vermeldingen:
Relex Computer Services bv
VIIde-Olympiadelaan 54
B - 2020 Antwerpen
BTW- en ondernemingsnummer: BE0476.698.976
RPR Antwerpen
Tel.: +32 (0)3 238 05 51
Er worden op deze website GEEN cookies bijgehouden.
- Gegevens
- Categorie: Uncategorised
- admin By
- Hits: 7653
De wereld van technologie en computers evolueert nog altijd snel, volgens sommigen te snel... Maar ja, niet evolueren is stilstaan en de mens wil vooruit, anders zaten we nog in het Stenentijdperk 😉
Windows 11 wordt opgevolgd door Windows 12... maar waar dit oorspronkelijk zou gebeuren eind 2024, wordt dit uitgesteld.
Windows 10 wordt nog ondersteund (lees: krijgt updates) tot oktober 2025, dus je kan nog altijd wachten met een nieuwe computer als hij het nog goed doet. Je kan weliswaar "oudere" pc's niet upgraden naar Windows 11 (er wordt immers een check uitgevoerd naar de processor en de aanwezigheid van en TPM-module, alsook of je minstens 4 Gb RAM hebt), maar bij de meeste pc's is het geen probleem om Windows 11 "schoon" te installeren (je moet dan wel de installatie-stick of -DVD aanpassen zodat de hardware checks overgeslagen worden).
Ook bij smartphones en tablets evolueren de besturingssystemen quasi elk jaar mee, zodat bepaalde apps op een bepaald ogenblik op een ouder toestel niet meer werken. Tja, de economie moet draaien, zeker?
Ook de overheid wordt meer en meer digitaal (denk aan de e-box, tax-on-web, e-health, enz.). Dit zorgt voor problemen voor mensen die niet mee zijn of mee kunnen (ouderen of mensen die omwille van omstandigheden moeilijk toegang hebben tot de digitale wereld), of gewoon niet digitaal willen gaan: zij verwachten dat ze overal telefonisch of per brief of zelfs persoonlijk terecht kunnen. Het is zeker de taak van de overheid om hiermee rekening te houden...
Relex Computer Services probeert u bij te staan in deze snel evoluerende wereld: met oplossingen van problemen, met de keuze van uw toestellen, de aankoop, installatie en de configuratie ervan.
- Gegevens
- Categorie: Uncategorised
- admin By
- Hits: 1724
Vastgelopen computer:
Het kan gebeuren dat een computer vastloopt en men die niet op een normale manier kan afzetten. De oplossing is de aan/uit-knop gedurende ca. 5 sec. (soms 10 sec.) ingedrukt te houden totdat hij afslaat. Wacht 5-10 sec. vooraleer je hem dan weer aanzet.
Mailinstellingen:
Zeker nu de meeste providers zowel POP3 als IMAP aanbieden is het voor vele gebruikers niet echt duidelijk meer hoe ze hun mail moeten instellen. Ook is het verschil tussen beide voor velen niet duidelijk.
Kort samengevat is het verschil dit:
- bij POP3 haal je de mail van de server van je provider binnen op je lokale pc en wordt de mail op de server verwijderd (tenzij je ervoor gekozen hebt om deze voor een bepaalde periode erop te laten). Een mail verstuurd op je pc zie je niet online of op andere toestellen.
- bij IMAP worden de mappen en mails in het mailprogramma op je pc('s) (en eventuele andere toestellen) gesynchroniseerd met de mailserver van je provider. Wis je een mail op je lokale pc, dan wordt deze ook gewist op de server en ook op al je andere toestellen. Als je een mail verzend op één toestel, zal je die ook zien op de andere en in de webmail.
- je kan hotmail, live, outlook niet meer als http instellen. Sommige programma's doen dat automatisch zo (bv. live mail) en dan werkt dit niet: stel ze in als IMAP... In de nieuwere programma's worden ze als een MS exchange ingesteld.
PROVIDER |
Server-naam IMAP, poort en beveiliging |
Server-naam POP3, poort en beveiliging |
POP3 zonder beveiliging |
Servernaam uitgaande mail, poort en beveiliging |
Telenet |
Imap.telenet.be |
Pop.telenet.be |
Pop.telenet.be |
Smtp.telenet.be |
Skynet |
imap.skynet.be |
pop.skynet.be |
|
relay.skynet.be |
Gmail |
Imap.gmail.com |
Pop.gmail.com |
|
Smtp.gmail.com |
Hotmail.***, live.***, |
imap-mail.outlook.com |
pop-mail.outlook.com |
|
- Smtp-mail.outlook.com, 587, STARTTLS (voor POP3) |
Yahoo |
Imap.mail.yahoo.com |
Pop.mail.yahoo.com |
|
Smtp.mail.yahoo.com, |
Windows 8 - opstarten in veilige modus:
Zoals je al zal gemerkt hebben, is het vanaf Windows 8 niet meer mogelijk via de F8-toets op te starten in veilige modus. Windows zal zelf in veilige modus starten als er iets ernstig misgegaan is. Je kan evenwel vanuit Windows zelf kiezen om herop te starten in de veilige modus. Hoe moet je dit nu doen?
Als je reeds aangemeld bent:
1. Ga naar de "Charm-bar" (muis in rechter boven- of onderhoek, of druk op de Windows-toets +C) en kies "Instellingen".
2. Kies "PC-instellingen wijzigen".
3. Klik in het nieuwe venster aan de linkerkant op "Algemeen", en scrol aan de rechterkant naar beneden naar "Geavanceerde opstartopties" en klik op "Nu opnieuw opstarten".
4. Als de PC opnieuw opstart, krijg je een keuzemenu met 3 opties. Kies de 2de (Problemen oplossen).
5. Je krijgt weer opnieuw 3 opties. Kies de 3de (Geavanceerde opties).
6. Alweer krijg je 5 opties. Je kiest "Opstartinstellingen".
7. Uiteindelijk ben je in het laatste scherm dat de veilige modus zal activeren. Je hoeft alleen maar te klikken op "Opnieuw opstarten".
Als u zich nog niet hebt aangemeld in Windows, kan je dit ook veel gemakkelijker bereiken: Tik of klik op het pictogram Aan/Uit via het aanmeldscherm en houd Shift ingedrukt. Tik of klik vervolgens op Opnieuw opstarten.
- Gegevens
- Categorie: Uncategorised
- admin By
- Hits: 1212
Algemene raadgevingen vooraf:
1. Wees kieskeurig met het installeren van software en overloop af en toe eens de reeds geïnstalleerde software. Als er software bij is die u niet meer gebruikt, de-installeer die dan.
2. Bij heel veel "gratis" software wordt ook andere optionele software (o.a. toolbars, een andere startpagina, ...) aangeboden. Kies daarom altijd voor een aangepaste ("custom") installatie en vink deze optionele software uit of weiger ze ("decline"). Soms wordt zelfs meer dan één product aangeboden, wees daarom altijd voorzichtig bij de installatie.
De software i.v.m. beveiliging (antivirus, antimalware, e.d.) vindt u op de pagina beveiliging.
Grafische tools:
- Als gratis en volwaardig alternatief voor o.a. Photoshop kan je GIMP downloaden. Is in vele talen te installeren, waaronder ook Nederlands.
- Ook voor Light Room is er een gratis alternatief: LightZone. Je moet wel (gratis) registreren voor een account, en dan kan je het programma gratis downloaden. Je kan met dit programma o.a. onderbelichte foto's redden.
- Zeer gemakkelijk en snel een of meerdere foto's of afbeeldingen verkleinen vanuit de Windows verkenner (bestandsbeheer)? Installeer dan Image Resizer: je kan rechts klikken op de foto('s) en verkleinen naar het gewenste formaat (het origineel blijft behouden).
- Als je een plan (plattegrond of 3D) van een woning wil maken, dan is er het gratis Sweet Home 3D, dat ook in het Nederlands kan gebruikt worden. Ideaal als je van plan bent om je interieur eens aan te pakken...
- Picasa wordt niet meer aangeboden of ondersteund door Google (vervangen door Google Photo). Voor wie dit programma toch nog graag zou hebben: hier kun je het nog downloaden.
Muziek:
- Af en toe moet je een audio bestand omzetten naar een ander formaat (bv. het m4a van iTunes naar mp3); daarvoor kan je de volgende programma's gebruiken:
* Free Audio Converter
* Fre:ac (Free Audio Converter)
- Een zeer goed, uitgebreid én gratis programma om muziek te bewerken en op te nemen: Audacity. Meer informatie vind je op de Website Audacity, waar je nog allerlei plugins kan downloaden.
- Vind je iTunes van Apple ook goed maar veel te zwaar en wil je niet met handen en voeten aan Apple gebonden worden, probeer dan eens het even goede, maar veel lichtere alternatief: MusicBee. Standaard staat het programma in het Engels, maar je je kan het ook in het Nederlands zetten. Er is zowel een gewone installeerbare versie beschikbaar als een een "portable" versie beschikbaar; die laatste hoef je niet te installeren en kan je bv. op een USB stick zetten samen met je muziek...
CD- en DVD-software:
- Een gratis zeer goed en uitgebreid programma om CD's, DVD's, BluRay's en HD-DVD's te branden is CDBurnerXP. Bij de installatie kan je de te installeren talen kiezen en daar is ook Nederlands bij. Een aanrader!
- Een andere zeer uitgebreid programma is ImgBurn. Een van de krachtigste brandprogramma's die gratis te verkrijgen zijn.
- Het programma met het mooiste uiterlijk is BurnAware Free. Minder uitgebreid dan de vorige, tenzij je een van de betalende versies koopt natuurlijk...
Backup software:
- Een zeer goed programma waarmee je niet alleen backups kunt maken, maar ook data kunt synchroniseren tussen verschillende computers is SyncBackFree. Ook in het Nederlands! Een uitgebreide uitleg over wat je zou moeten backuppen en hoe het programma werkt vind je hier
- Je kan er ook voor kiezen een volledige image te maken van je harde schijf of partitie. Ook daar zijn verschillende gratis programma's voor, soms zijn het afgeslankte programma's van een betalende versie. Een eenvoudig en goede imagemaker is AOMEI Backupper (deze versie is voor alle versies vanaf Windows XP - er is ook een kleinere download beschikbaar voor Windows vanaf versie 7.
- Als je een identieke kopie ("kloon") van je harde schijf (of van een partitie ervan) wil maken, zijn er ook enkele mogelijkheden. Eén ervan is Clonezilla; het ISO-bestand dat je download dien je op een CD te branden. Een ander programma is HDClone 5 free.
Allerlei nuttige tools:
- 7zip: een gratis en volledig alternatief voor bv. Winzip. Je start de 7ip File Manager op als Administrator en dan kan je opties aanpassen.
- Ccleaner: een fantastisch en gratis programma om je computer en beetje schoon te houden: verwijdert tijdelijke bestanden, kan je register opschonen, je kan er programma's de-installeren en eventuele programma's die samen met Windows opstarten uitschakelen.
- Recuva: een programma om gewiste bestanden terug te halen van schijven, geheugensticks, enz. Komt eveneens uit de stal van Piriform (zoals o.a. Ccleaner).
- iCopy: maak je geregeld kopieën en heb je een afzonderlijke scanner en printer, dan komt dit programma van pas: hiermee kan je niet alleen gemakkelijk kopieën maken, maar kan je ook je scans bewaren als pdf of als jpg, png, gif, bmp. Je geeft het aantal exemplaren in, je kan de grootte aanpassen en een voorbeeld van de scan zien. Installatie hoeft zelfs niet (je kan een versie voor op een USB-stick downloaden).
- PDF24 Creator: met dit programma kan je niet alleen pdf bestanden maken, maar ook samenvoegen, bladen eruit halen en invoegen (vanuit een bestand of vanaf een scanner),... Dit programma doet gratis bijna alles wat Adobe Acrobat voor veel geld doet... Nieuw is ook dat je vanuit het icoontje in het systeemvak (een schapenkopje) screenshots kan maken van zowel het gehele scherm als van het venster waarin je aan het werken bent, en dit kan opslaan in verschillende formaten (jpg, pdf, enz.).
- MiniTool Partition Wizard Home Edition: als je een partitie wil kleiner of groter maken, wil verwijderen, een nieuwe partitie wil aanmaken, een partitie of schijf wil controleren of fysieke fouten. Een gratis manusje-voor-alles dus. Speel altijd op veilig met dergelijke software: maak altijd eerst een backup vooraleer je iets gaat wijzigen!
- Teracopy: Een paar bestanden met Windows kopiëren is geen probleem, maar zodra het om giga- of terabytes gaat, dan schiet Windows flink tekort. Zodra er iets mis gaat, dan wordt het kopiëren gestaakt en kan weer van voor af aan worden begonnen. TeraCopy gaat gewoon door met kopiëren en slaat eventuele beschadigde of vergrendelde bestanden zonder probleem over. Daarnaast biedt dit programma nog handige extra functies zoals automatisch uitschakelen van de computer na het kopiëren, pauzeren tijdens het kopiëren, uitwerpen van de cd of dvd na het kopiëren of verifiëren van gekopieerde bestanden.
- Magical Jelly Bean Keyfinder: deze kan de serienummers van o.a. Windows terugvinden. Handig als je stickertje niet meer leesbaar is, of bij Windows 8/8.1 waar geen serienummer meer vermeld staat bij merkproducten. LET OP: tijdens de installatie krijg je hoogstwaarschijnlijk een waarschuwing van je antivirusprogramma m.b.t. een .dll bestand. Je moet dit toestaan, anders werkt het programma niet. De waarschuwing is logisch vermits het programma gebruik maakt van een hackingtechniek om de serienummers te kunnen vinden.
- recALL: dit programma kan alle inlognamen, wachtwoorden en serienummers e.d.m. die op je computer opgeslagen zijn terugvinden. Ook kan het een mailserver emuleren, zodat je ook de wachtwoorden van je mail kunt terugvinden. Er zitten nog enkele andere tooltjes in dit programma zoals een netwerkscanner, een registerviewer, enz.. Het is een Pools programma en de vertaling van sommige zaken is slordig (lees: niet gebeurd...), maar het belangrijkste gelukkig wel... Heel handig programma!
- eID: vooraleer je kaartlezer voor de elektronische IK aansluit, moet je eerst de laatste versie van de software van de overheid installeren.
- voor wie Windows Live Essentials nog wil downloaden: de nederlandstalige versie kan je hier nog binnenhalen. Let wel dat deze programma's niet meer worden geüpdatet of ondersteund door Microsoft. Zeker voor e-mail kan je beter overschakelen naar een ander programma.
Office:
- Voor wie MS Office toch wel duur vindt, heb je een heel gratis alternatief aan LibreOffice.
- Eeuwigdurende kalender (allez tot 2099, maar da's voor de meesten van ons hetzelfde) voor België in excel-formaat. Bevat schoolvakanties, regionale en nationale feestdagen en speciale dagen. Erg handig om te kunnen plannen. Je kan hem hier downloaden.
- Gegevens
- Categorie: Uncategorised
- admin By
- Hits: 1654
Waarschuwingen:
DE EERSTE EN BELANGRIJKSTE BEVEILIGING BEN JEZELF: GEBRUIK JE GEZOND VERSTAND EN WEES OP JE HOEDE VOOR VREEMDE MAILS!
1. Ransomware is een virus dat bestanden onleesbaar maakt door het te encrypteren. De oplichters verspreiden het virus via de bijlage van een mail. In de mail wordt bijvoorbeeld gevraagd een openstaande factuur te betalen, welke in de bijlage zit. Wanneer je de bijlage echter opent, krijgt het virus vrij spel op je PC.
Het virus maakt gebruik van een beveiligingssleutel welke al je bestanden encrypteert. Hierdoor worden alle bestanden op je PC onleesbaar gemaakt. Om de encryptie ongedaan te maken, vragen de oplichters losgeld. Bovendien heb je hier maar 96 uur de tijd voor. Vooral die teller maakt computergebruikers zenuwachtig.
Doordat het gaat om een zeer sterke encryptie is de beveiligingssleutel van een aantal van die virussen nog steeds niet achterhaald. Er wordt daarom ook aangeraden om geen onbekende mails te openen. Ook een regelmatige backup van al je bestanden kan soelaas brengen. Laat je externe harde schijf dan wel niet aan je PC hangen, anders heeft het virus hierop ook vrij spel. Je kan bijvoorbeeld ook backuppen in de cloud (Google Drive, OneDrive, iCloud, ....).
Is alles opgelost wanneer je de som betaalt aan de virusverspreiders? Op het eerste zicht wel, je bestanden zijn opnieuw beschikbaar, maar het virus sluimert nog steeds ergens op je computer. De kans is behoorlijk groot dat je na enkele maanden opnieuw hetzelfde bericht ontvangt. Betalen is dus niet aan de orde.
2. Ook weer terug van weg geweest: de verzoeken tot hulp van bekenden die zgz. een probleem hebben in het buitenland (verloren of gestolen papieren en geld bvb.). Het gaat om mensen wier mail account (hotmail, gmail, yahoo, ...) gehackt is door criminelen. Dit gebeurt nu ook via gehackte Facebook (messenger) accounts of via WhatsApp. Uiteraard: NOOIT op ingaan!
3. Ook nog steeds opgelet voor phishing-mail allerhande. Niet alleen i.v.m. Windows 10 (zie hierboven), maar ook voor zogenaamde kortingen of waardebons van IKEA, Brussels Airlines, enz. Tegenwoordig ook mails die zogezegd van een of andere overheidsinstantie komen, of van energiebedrijven of netwerkbeheerders. Trap er niet in. Tip: kijk eens naar het e-mail adres van de afzender, dat zegt meestal genoeg. Als je een mail krijgt die je waarschuwt dat er een nieuw bericht is aangekomen in je e-box, dan is de eerste vraag of je wel een e-box hebt... zoniet: weg ermee. De valse e-mails spreken je trouwens niet aan met je naam, maar met mevrouw/mijnheer... Al de berichten van zgz. koerierdiensten of de post die zeggen dat er een pakje op je wacht omdat je nog wat zou moeten betalen, of omdat je niet thuis was: in 99 % van de gevallen zijn ze vals, zeker als ze geld vragen....
4. Wil je weten of (één van) je e-mail adres(sen) gehackt werd? Check dat dan op de site https://haveibeenpwned.com/. Krijg je een waarschuwing, dan wijzig je best je wachtwoord en maak een veilig wachtwoord: een combinatie van kleine letters en hoofdletters, cijfers en tekens zoals !$%@ enzovoort.
Gratis software:
Gratis Antivirus:
- In Windows zit al een ingebouwde beveiliging, nl. Microsoft Defender, die zowel een antivirus, antimalware en een firewall bevat. Voor de meesten is dit voldoende, zoniet kan je nog altijd een - al dan niet gratis - antivirus installeren.
- AVG Free antivirus (tip: kies bij de installatie voor de gratis Basic bescherming en kies nadien voor een aangepaste installatie. Als u toch de proefversie hebt geïnstalleerd, ga dan naar het Configuratiescherm van Windows [Software of Programma's en onderdelen], kies AVG en dan Verwijderen; u krijgt dan na korte tijd een venstertje waarin u kunt kiezen over te schakelen naar AVG Free: uw proefversie van de Internet Security Suite zal dan omgezet worden in AVG Antivirus Free.
- Avira
- Sophos Home: het is een volledige bescherming van de maker van professionele beveiligingssoftware. Het pakket is enkel in het Engels en je moet eerst (gratis) een account aanmaken, en dan kan je via die account de software installeren op al je toestellen.
Maar het ALLERBELANGRIJSTE is: gebruik je gezond verstand! Klik niet te vlug, kijk eens naar het e-mail adres van de afzender....
Gratis antimalware:
- Malwarebytes Antimalware: Anti-malware Free (klik op het einde van de installatie het vinkje weg bij de eerste van drie opties (een evaluatie van de volledige pro versie).
- AdwCleaner: een excellent programma om een heleboel rotzooi van je pc te verwijderen. Vermits dit programma niet dient geïnstalleerd dient te worden en slechts uit 1 bestandje bestaat, sla je het op (bv. op je bureaublad) en voer je het nadien uit.
Wachtwoord beheerders:
Het is belangrijk om voor verschillende websites andere wachtwoorden te gebruiken, zo wordt ons toch altijd op het hart gedrukt. Bovendien wordt gevraagd om in een wachtwoord zowel kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens te gebruiken zodat het moeilijker te kraken valt. Maar vermits wij mensen zijn, kunnen wij die veelheid van wachtwoorden natuurlijk niet onthouden... En dan schrijven we ze op, wat ook niet echt veilig is... Het gebruik van een programma dat je wachtwoorden beheert is dan de oplossing. Je hoeft nog maar 1 "master" wachtwoord te onthouden. Hieronder vind je er een paar:
- KeePass: te gebruiken zowel op Windows, Linux, Mac OS X, Android. Het is draagbaar (hoeft dus niet geïnstalleerd te worden: kan op een USB-stick), in vele talen (o.a. Nederlands) te gebruiken, kan wachtwoorden aanmaken, enz. Je kan ook het Nederlandse taalpakket downloaden: deze zip downloaden en het bestand erin uitpakken en in de hoofdmap van KeePass plaatsen. Dan in het menu "View" kiezen en "Choose language"; kies dan Dutch.
- LastPass is een invoegtoepassing (add-on) in uw browser en dus geen los programma. Je moet er een (gratis) account voor aanmaken, want alles wordt - versleuteld - bij LastPass bewaard.